Impian umpama Jigsaw Puzzle

12:22 PM

Suatu ketika dulu saya suka bermain JigsawPuZzle...ketika zaman belajar di university dahulu dan ketika di awal mula bekerja saya ada mempunyai collection jigsaw puzzle 500 dan 1000 keping....Ia memerlukan tahap kesabaran yang tinggi melampu dan semangat tidak putus asa utk menyiapkan nya ..dan juge skills try n error sebabnye setiap keping tuh macam sama jer tp hakikatnye x serupa....huhuh..Saya mengambil masa yang lama mencuba dan meneka tempat di mana setiap kepingan gambar itu harus diletakkan.Kemudian tersilap dan tepaksa membetulkannye semula..Dan saya mempunyai beribu lagi kepingan gambar yang harus disusun dengan sempurna...Alamak!!...
Walaubagaimanapun, sekarang jigsaw puzzle itu telah selamat bersemadi di dalam kotaknya yang tersimpan rapi di almari buku saya...

Bile saya duduk berseorangan diri sambil menikmati Caramel Macchiato yang lazat rasanye dan meligat ragam manusia membuatkan saya terfikir sejenak tentang masa depan dan impian saya...impian umpama jigsaw puzzle..sedap juga bunyi nye......=)
lihat seperti gambar di atas.....agak-agaknye pasti susah gile nak buat sebab tiada gambaran yang jelas untuk menyusun kepingan2 gambar itu....tiada panduan...macamane nak buat....tak tahu gambar apa yang akan terhasil nanti bukan...pastinya hanya membuang masa dan sia-sia sahaja untuk meneka setiap kepingan gambar2 tersebut...

Sama juga dengan impian/cita2 kita di masa hadapan....adakah kita mempunyai gambaran yang jelas apa yang kita cari utk hidup kita...Jika tiada gambaran pastinya masa kita akan terbuang dengan sia-sia ....otak kita tidak dapat membaca jika kita berikan gambaran yang kabur.....contohnya ramai orang mengatakan "saya nak bahagia"..."saya nak duit yang banyak".."saya nak berjaya"...itu terlalu general.....!! be more specific ....contohnye.saya nak Blackberry Bold by Mei 2009....So saya tahu apa yang saya hendak dan perlukan....of coz saya akan menyimpan duit dan melipatgandakan usaha utk menjadikannye menjadi kenyataan...itu cth sahaja je ye....=)..so selalu bertanya diri kita..apa yang kita hendak..itu lah yang kita akan dapat..gambaran2 yang jelas akan menarik kuasa magnet yang tidak dapat dilihat untuk menjadikannya realiti....amin...

Carilah gambaran yang boleh membimbing kita dan dapat membantu kita menyelesaikan permainan jigsaw dalam kehidupan kite dengan lebih mudah....Carilah kerana pencarian ini memang sangat berbaloi...tidak akan ada masa yang yang sia-sia lagi..Percayalah....

You Might Also Like

2 comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. yes... ur absolutely rite... one need to visualize ones dreams to realize it...

    ReplyDelete

Total Pageviews