Life without goal....

1:09 AM

Cuba bayangkan 2 pasukan bola, Man U vs Barcelona bermain bola sepak tanpa tiang goal... ( sila imagine sebentar)
Apa akan jadi..??
hurm...pastinya mereka semua hilang arah tujuan, tidak akan bermain bersungguh-sungguh, tiada target, tiada tekanan untuk dicapai, relax ,busan dan tiada strategi....hanya buang masa sahaja...

cuba kita fikirkan dan kaitkan dengan kehidupan kite...Jika kita tiada GOAL atau matlamat apa akan jadi pada kita....sama seperti di atas bukan....

for me, jika kita tiada matlamat hidup, apa yang berlaku pada seluruh kehidupan kita mengikut apa yang dilakukan tanpa dirancang...sekiranya anda tidak ada perancangan untuk diri sendiri, saya percaya ada ramai orang yang mempunyai perancangan untuk anda....huhu..contohnya bos anda, parents, dan kawan 2.....

ini alasan yang selalu diberi....ramai orang selalu cakap, ...."kalau aku buat goal setting/planning jer mesti x jadi....baik tak payah buat......".... ini adalah sangatt tidak betul....jika apa yang x dirancang tak tercapai, tukar strategi lain sampai kita dapat yang yang kita hendak...letakkanlah matlamat yang tinggi walaupun rasanya x tercapai akalmu....ahe..

so satu prinsip yang sangat mudah : Tahu apa yang anda mahu....itu sahaje.. Sila TULIS yer pada buku/journal/diary apa anda mahu capai 6 bulan lagi untuk tahun 2009 (owh sungguh sekejap masa berlalu), 5 tahun lagi, 10 tahun lagi ....apa yang saya dapat perhatikan, ramai org tidak menulis apa yang dia hendak..semua hanya di simpan di dalam otak sahaje...itu dah jadi macam angan-angan mat jenin sebab lama2 dia akan lupa....
so setiap hari do your ACTION towards your goal even just a small step....lama-lama akan sampai juga kita ke destinasi yang ditujui .......good luck!!




You Might Also Like

3 comments

  1. Life without goal means you don't have anything to achieve in your life.

    ReplyDelete
  2. Yerrr betul!!!! Kita mesti ada hala tuju..

    ReplyDelete
  3. Yup..its true..it is not just about what we say but the most important thing is about what we do!! Our action everday will shape our destiny...if from now we can't manage our time, asyik busy jer then sampai bile2 pun mcm tu..believe me..Cheers!

    ReplyDelete

Total Pageviews