Nak start bisnes...tapi x tahu nak jual apa? nak start macamana?

1:58 PM


Ini lah yang selalu saya fikir sejak dari zaman belajar di university lagi.Semua orang rasanya ada kemahuan nak berniaga tapi tak tahu nak buat apa? nak jual apa? nak start macamane dan sebagainya lagi. Banyak yang difikirkan lagi banyak rasa susah sangat nak buat bisnes . Betul tak? Mommy2 yang berkerja , rasanya mesti ada impian utk ada biz sendiri dan boleh menjaga anak sendiri di rumah..


If anda betul2 nak start buat biz ,cuba cari minat anda apa yang anda suka buat...
-If shopping , benda apa yang WAJIB dibeli ??
-Waktu lapang suka buat apa?
 Masak kek? Jahit baju? Main dengan kucing..??

-Apa kemahiran yang anda ada dan orang lain takde?
contoh : pandai cakap bahasa mandarin, jepun,sangat pandai berfashion,pandai buat crepe durian, pandai buat macaroon dan lain2.
Skills yang  kita ada boleh membantu orang lain yang sangat perlukannya...

Contoh jika anda pandai buat kek velvet yang sedap seperti gambar ini..

Semua orang puji sedap kek anda..So why not gunakan kemahiran ini untuk membuat satu biz yang boleh janakan pendapatan....
Sebenarnya apa yang penting adalah kemahiran untuk pasarkan kek anda itu....??
Dah sedap but semua orang tak tahu , rugilah orang lain yang x merasainya..

ACTION
So first thing first, cari MINAT anda...if  buat  benda yang x minat,  nanti x lama jer then give up....
So masa lapang tu, cuba list down kan apa yang anda sukai.....

MACAM MANA NAK START...
kat sini saya nak share utk anda start buat biz menggunakan social media ni..facebook,twitter, instagram


1) Kena ada account utk Facebook, Instagram, twitter..pls sign up...Next social media yang sedang meningkat naik adalah  PINTEREST..
 
http://pinterest.com/perfumeberry/

wikipediaPinterest is a pinboard-style social photo sharing website that allows users to create and manage theme-based image collections such as events, interests, hobbies, and more. Users can browse other pinboards for inspiration, 're-pin' images to their own collections or 'like' photos. 

2) Update.update dan update...aktifkan mengupdate status anda ... BIZ is SHARING...

contoh i) anda suka buat kek, setiap kali anda memasak, just updatekan gambar2 kek yang anda buat tu.....surely kawan2 anda yang sukakan kek akan terliur tgk gambar kek tu  ...update dekat semua social media tu...mungkin ada kawan2 anda yang teringin nak makan kek, boleh order dengan anda shj.

contoh ii) anda jual product kesihatan - share pengalaman anda menggunakan product yang anda jual itu...apa kebaikan yang anda dapat....buat testimonial sendiri....mungkin ada rakan2 facebook,twitter or instagram anda mempunyai masalah yg sama spt anda...secara tidak lansung ia membantu rakan anda

3) start la amik tempahan daripada rakan2
4) buat porfolio dan kumpulkan testimonial rakan2
5) kumpul database customer
6) buat online MARKETING gila2....
7) rajin2 la tambah ilmu sbb ilmu social media ni sangat cepat.!! pegi seminar , beli ebook, praktikkan ilmu...

KISAH SAYA

Actually saya TERJEBAK dengan dunia biz bermula daripada biz MLM.
Yes.MLM telah membuka minda saya konsep of leverage, mentoring dan banyak lagi..
but sadly to saya hanya buat separuh jalan sahaja....i FAILED but banyak benda yang dipelajari.
If saya tak start buat MLM, pastinya sekarang ni saya masih berkerja dan ntah2 berada di tengah lautan...
Then saya mencari-cari apa biz yang mudah dan senang yang akan meletop..
Dan daripada pembacaan, biz INTERNET adalah biz yang mudah dan tidak memerlukan KOS yang tinggi.Saya mengikuti blog irfan khairi...saya pegi seminar irfan khairi, beli buku, beli ebook dan start menulis blog dahulu ... Saya sesuaikan diri dengan dunia internet.
Then saya mencari cari apa yang hendak dijual...so bila dilihat minat, saya sangat sukakan perfume...
MY PERFUME COLLECTION
Sejak dari sekolah lagi....masa zaman sekolah nya mampu beli perfume body shop je.....huhuhu..but saya rasa sangat konfiden jika bau wangi.....then bila mask matrix dan zaman universiti , dah terjebak dengan perfume branded...dulu dekat SASA ada jual miniature ni .so saya kumpul n beli skit2..botol dia chumel2 dan senang nak bawak...

Bila dah keje pulak, terjebak dgn jualan warehouse sale perfume .....dulu sanggup amik cuti utk pegi beratur beli perfume buat stock banyak ..yerla warehouse sale ni x selalu....walaupun ramai orang, i sanggup even pernah berebut dgn ah so tua...huhuh....yeah yang penting ORIGINAL..i paling pantang bila bau perfume yg x ori ni....bau alkohol jer lebih....

Daripada minat tu dan buat collection skit2 perfume,, macam terfikir utk do something yang boleh dapatkan duit lebih....bila dah ada intention tu, senang jer ntah macamana dikenalkan oleh kawan dgn supplier perfume../..start amik stock skit2...then bertambah sampai dapat supplier drp oversea lagi sekarang.....so terciptala website Perfumeberry..alhamdullilah apa yang saya dapat lebih daripada keje engineer dulu..hhuhu..

Bila customer base dah stabil , saya mula buat wholesale dan agent...now im WOHM ( work at home mom)...now my planning utk ada agent luar drp malaysia dan membantu lebih ramai orang lagi ...now saya hanya ada agent di indonesia dan australia...

So jangan tunggu lagi...anda hanya perlu BERMULA.
if anda nak start 2020 nanti, so lagi lambatla ada akan dapat hasilnya...
THE FIRST STEP IS ALWAYS THE HARDEST..dah bermula jangan pandang belakang lagi...
if x tahu nak buat apa lagi, join la any insurance,takaful or MLM company...banyak kat malaysia ni n amik peluang utk belajar sebanyak boleh sbb ada mentoring system ...mungkin rezeki anda boleh berjaya di sana....belajar utk cari kekuatan diri , membuat sales, manage customer dan banyak lagi...



ffa@iza-




You Might Also Like

8 comments

  1. good info to share... tq ferut. try jugak jual hair accesories fir kids, tp macam tk jalan sangat... promosi tk cukup ka tatau la.... last2 anak sedara seniri yg pakai, hehe

    ReplyDelete
  2. Bagi fb page or blogshop pm saya...sy tolong promote skit...first thing first kene tarik traffic...or maybe lin boleh contact otai 2 yg jual brg baby utk suppy kat diorang..or join forum moms planet , group brg baby etc... Sbb market utk utk ibu2 besar sebenrnya...lin punye brg handmade n boleh customate kan...so rasanya xde org yg buat sgt..lin punye lagi bagus rasanya drp beli topi2 baby dari china tu...huhuh...so kene promote byk...gunakan byk platform...register directory olx, majalah.com ,etc....

    ReplyDelete
  3. Fairus, camne kita nak link ngan dropship eh, cari2 ada tapi barang2 xmenarik n harga mcm lagi mahal..

    ReplyDelete
  4. Fairus, camne kita nak link ngan dropship eh, cari2 ada tapi barang2 xmenarik n harga mcm lagi mahal..

    ReplyDelete
  5. falihah- awk cuba cari supplier dekat sini www.majalah.com byk yg tawarkan dropship...
    mmg kene buat survey skit....

    ReplyDelete
  6. Salam sis, saya hanya nak sharekan kepada sesiapa yang ingin membina laman web untuk perniagaan mereka bolehlak layari www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my untuk mendapatkan info yang selanjutnya :)

    ReplyDelete
  7. sis ambil mana dari supplier? saya pun berminat berbisnes jual perfume. hmm :)

    ReplyDelete

Total Pageviews