Review Seminar Kuasai Potensi Diri Wanita 2012

5:28 PM


Semalam saya hadiri satu lagi seminar iaitu Seminar Kuasai Potensi Diri Wanita 2012 ...
Dalam sebulan jer saya  dah hadiri dua mini seminar daripada Dr Azizan Group.
Speaker wanita pula  adalah FIona Tahir...Memang sangat teruja bila mendengar orang2 berjaya share tips2 diorang untuk kaya dan berjaya . First time tengok satu dewan penuh dengan wanita-wanita yang ingin berjaya dalam hidupyg terpaksa tinggalkan suami dan anak2 sekejap pada hari ahad untuk mendapat sedikit ilmu.

Seronok dengar FIona bercerita pasal kisah hidupnya....yes semua yang berjaya mesti pernah diuji ...mesti melalui zaman kegelapan..aheh...so nak tak nak kene lalui nya kerana ia adalah pengalaman hidup dan mungkin akan menjadi titik permulaan kejayaan

Apa yg boleh saya simpulkan drp perkongsian beliau:
- kene bertanggujawab dengan apa yang berlaku....jangan suka blame orang dan komplen shj...ia takkan bawa ke mana-mana
- " for the things to change , I must CHANGE first"....kita yang kene start dahulu..jangan harapkan orang lain utk berubah baru kita nak berubah
- "the more u give,more ..more and MORE u will get back..." hidup ini kene memberi....if nak kasih sayang, tunjukkan kasih sayang dahulu.., if nak byk rezeki, banyakkan SEDEKAH dahulu...
- untuk menjadi wanita yang berkarisma - Dalaman dan Luaran kene bergabung ..baru MELETUP...=)
-beliau ajar macamane nak get repo very easily dengan stranger..ahah...ni rahsia....kene pegi baru tahu...tips yang sangat mudah dan ramai orang x tahu...
- sedikit ilmu tentang cara2 berpakaian yang menunjukkan karektor seseorang itu..-jenis dramatic, romantic, sporty ,dll
- dan banyak lagi ....

kami diberikan homework iaitu kena share 10 perkara yang hebat  tentang diri sendiri...yeah kadang2 kita x nampak kelebihan kita yang ada.....

10 perkara yang hebat mengenai diri saya
1- Saya seorang yang suka belajar  sbb saya percya ilmu itu takkan habis.....dengan ilmu , kita akan menjadi orang yang lebih baik dan kita akan lebih kehadapan daripada orang lain....
2- Saya seorang yang berani mencuba dan mengambil risiko ....kita kene buat sesuatu yang luar drp comfort zone dan kita akan tahu kebolehan kita lebih drp yang disangkakan....x kisahla suka mencuba makanan2 yang baru, aktivity2 adventurous, dan lain2 lagi..
Perkara yang paling berisiko yang saya pernah buat adalah berhenti kerja sebagai seorang ENGINEER oil & gas....dan menjadi usahawan internet dan menjadi pengurus rumah tangga..=)Aheh.
3-  Saya seorang pendengar yang baik.....ramai yang suka mengadu masalah mereka kepada saya....apa yg saya buat, saya dengar dan berikan pendapat yang positif2 shj....=)
4- Saya mempunyai perniagaan internet yang sedang berkembang maju...alhamdullilah semuanya menjadi...dan saya sedang membantu adik saya dan orang lain yg sama2 utk berjaya dengan share ilmu yang saya ada
5- Saya mempunya keluarga yang sangat supportive dan suami yang soleh dan penyayang
6-Saya sentiasa berfikiran positif....yes saya percaya semua apa yang berlaku adalah ketentuanNya...semuanya ada hikmah disebaliknya....
7- Saya seorang yang kreatif....dalam otak selalu jer dapat idea  dan saya akan tulis dalam buku saya..jika ada kelapangan saya akan laksanakannya...selalu fikir how to increase sales, profit, biz, family, dll
8- Saya suka membantu orang...insyallah jika saya boleh tolong sy akan tolong apa yang boleh menikut kemampuan diri saya
9- Saya suka tgk wanita-wanita berjaya...i really admire them.....one day saya juga pasang impian utk menjadi idola orang ramai dan menambahkan nilai hidup mereka..insyallah....amin
10- Saya suka merancang dan insyallah saya akan laksanakannya even lambat atau cepat....Tiap2 tahun mesti ada satu buku utk saya plan satu tahun itu.....

okeylah setakat ini shj...saya harap rakan2 yang tidak berpeluang, jangan lepaskan peluaang utk hadiri short seminar ni...lagipun free shj....okey..



You Might Also Like

1 comments

  1. Ferut, how r we going to get the info bout this seminar? Thanks-ChePah(SMSTSP94-98)

    ReplyDelete

Total Pageviews