Angan-angan dan Kenyataan

6:06 PM

Sejak dari kecil lagi, saya suke berangan-angan...ia umpama berada di alam khayalan..boleh berangan apa sahaja tanpa berfikir adakah ia boleh menjadi realiti atau kenyataan..sape peduli ..??!!kerana hanya kita sahaje yang tahu.....kerana asyik berkhayal, kadang-kala membuatkan kite tersenyum seorang diri...teringat beberapa tahun dahulu, ada satu pertandingan lupa namenya..tapi pemenang yang berjaya kena belanjakan RM100,00 dalam satu hari.....arghh best gile....mulalah berangan if ada RM100,000 dalam tangan untuk dihabiskan dalam satu hari...."apa yang aku nak shopping yeh?"...pastinya akan terus pegi ke Pavillion dan memborong apa sahaja yang kite hendak.....hurm...alangkah bahagianya jika ia menjadi realiti....


Semasa kecil, saya berangan-angan menjadi seorang ENGINEER walaupun di dalam family seorang pun tidak ada memegang jawatan tersebut..bekerja di kalangan lelaki pastinya lebih mencabar ....dan dek terpengaruh dengan cerita2 drama swata Yusof Haslam, pastinya seorang engineer mampu mempunyai rumah banglo yang besar serta memandu kereta-kereta import luar negara.....daripada angan-angan tersebut, saya belajar bersungguh-sungguh di sekolah berasrama penuh yang terkenal di utara semenanjung dan kemudiannye dapat melanjutkan pelajaran di UM dalam bidang engineering....

4 tahun bertungkus lumus mengadap buku/exam dan sebagainya, akhirnya saya mendapat title seorang engineer di sebuah company oil & gas yang terkemuka di Malaysia.....Gembira kerana angan-angan telah menjadi kenyataan tetapi sedikit hampa kerana menjadi engineer tidaklah menjadi kaya dan banyak duit seperti yang disangkakan...hurm..

ini adalah saya ... pertama kali menjejakkan kali di atas pelantar minyak setahun yang lepas...gambar ini dicandid oleh seorang teman kerana melihat saya seorang diri yang berlainan jantina berada di sini....ini saja gambar yang ada kerana yang lain telah disimpan dalam laptop yang hilang....!!ia pengalaman yang paling beharga tetapi kalau boleh dah tak nak pergi lagi...kerana tiada aktiviti yang menyeronokkan selain bekerja sahaja...huhuh...

Saya mula berangan-angan lagi.....bagaimana nak jadi seorang yang kaya.tiada masalah kewangan financial independence..menjadi jutawan muda seperti Tengku Rozidar pengusaha hotdog 1901, Hanif's Sister - CIMB Wealth Advisor, rozita ibrahim- Sendayu Tinggi dan ramai lagi wanita2 yang menjadi kaya hasil usaha sendiri...saya kagum dengan mereka..hurm........yang pasti tidak ramai yang makan gaji menjadi seorang Jutawan kecuali Azizi Ali...saya sedang memasang strategi dan sedang mengusahakan sesuatu...semoga ia berjaya dan membuahkan hasil dalam masa kurang dari 5 tahun dari sekarang...amin.....

Dream Big,Think Big.....berangan-angan lah seperti tiada batasan...nothing is impossible...

You Might Also Like

6 comments

  1. yaaaa i also slalu pikir cam tu...alangkah bestnya kalau ada my own bisnes & empayar..chewahhh hihihi. u keja oil & gas ke babe?

    ReplyDelete
  2. ya betul tu... dream big dan think big... i like...

    ReplyDelete
  3. semua org ada angan2 dan impian... if ada keinginan dan usaha I'allah dapat apa yg kita nak...

    Siapa yang tak mahu jadi kaya dan berjaya?

    ReplyDelete
  4. ooo..berjaya juga jadi engineer...kalau nak kaya kena tukar title jadi bisnesswoman...hehe

    ReplyDelete
  5. hi, its me again..gecko.

    you're an engineer n u work as engineer, no matter what you're doing, photocopying, writing a letter to client, drafting, or making coffee for yourself, you're still an engineer. of course nobody will call u a millionaire, even your boss as well. but owner of the company is a millionaire, which i think, no matter what he is doing, playing golf, sleeping, lepaking..
    you're only learned how to be an engineer, a good engineer. but nobody teach you how to be rich, be a millionaire, billionaire.
    when you're a millionaire, nobody will call u an engineer, doctor, accountant...people will call u a rich lady.
    just learn yourself, nobody tell you how to become rich. if someone willing to tell u how to become rich, they're cheating on you. they just want to make themselves rich.
    just set your mind. be owner of a company, then you're rich.

    pikir2 lah skit..

    geckoman

    ReplyDelete

Total Pageviews