Foot reflexology

4:00 PM

U all pernah buat x foot reflexology....??...
Ia banyak diamalkan oleh orang-orang cina....kat sg wang n bukit bintang byk jer tempat untuk urut2 kaki nih...tapi x pernah nak pegi cuba pun...Sebelum nih saya takut nak mencuba sebab orang cakap sakit dan kita boleh tahu penyakit apa yang kita alami ...huhu...kalau boleh tak nak tahu kita sakit apa , nanti takut nak hadapinya...huhu...betul tak??So masa pergi ke holiday last month, me n my friends pegi la nak cuba2 buat foot massage nih...yerlah penat berjalan...nak hilangkan .RM 20 for 30 minutes..murah kan...
Apa itu foot refloxology?
Ia adalah suatu perubatan dari china di mana kita meransang point2 tertentu yang bersambung saraf dengan organ-organ di dalam badan....Refleksologi adalah seni pemulihan semula jadi yang mampu memberi gerak balas terhadap seluruh anggota,kelenjar dan organ badan dengan cara memberi tekanan kepada titik refleks dan urutan ini akan meredakan ketegangan serta memperbaiki peredaran yang sebelum ini tidak berfungsi dengan baik....( seperti gambar di bawah)

Apa bagusnye refleksologi kaki ni..:

1) melancarkan pengaliran darah dari tapak kaki keseluruh badan....kat tapak kaki ni ada saraf2 organ badan....so just urut kat area2 tersebut....kalau rasa sakit kat area tuh, maksudnya kita ada penyakitlah.....

2) Ia dapat melegakan ketegangan, serta menghilangkan lenguh dan sakit otot...



3) dapat membuang toksin di dalam badan

4) Bagus untuk orang yang mempunyai banyak angin di dalam badan......so masa urut ni anda akan membuang angin anda....awas..jangan berbau busyukk.....kecian kat tukang urut tu...

5) bagus juga untuk orang yang malas nak exercise.....jika amalkan selalu boleh awet muda kerana pengaliran darah yang lancar....

anyway......masa saya buat urut kaki nih, saya dapat tahu yang saya mempunyai paru2 lembab (kerana suka mandi malam2), resdung, skit lutut (mungkin keturunan saya ada gout ), senang pening kepala, n something to my usus (mungkin sbb suka mkn pedas2)...

so jagalah kesihatan anda yer....!!

Badan sihat, otak pun cergas...

Cheers..!!


You Might Also Like

9 comments

  1. Biar btul kita bleh tau sakit per?
    Ngerilah camni..adeh

    ReplyDelete
  2. Yerlah..kenelah berani terima kenyataan beb..then cegahnye sebelum parah.ahe

    ReplyDelete
  3. mak ai kat KL ni mana nak cari yang RM 20 for 30mnt??? paling murah pun RM30 or RM35 huhuhuhu...

    ReplyDelete
  4. Gee:If nak murah u pegi downtown cheras, ada org2 buta yang buat urut kaki nih..rm 20 jer..my friend ckap best la..lebih kurang setengah jam gak..nanti ada masa,I pun nak pegi buat..at least dpt membantu org2 buta ni jugak..

    ReplyDelete
  5. sounds interesting...tak geli ek kaki kena urut? I nie dlm pantang kena urut asik gelak je..tak thn geli..huhu.

    ReplyDelete
  6. geli jugak mula2...tapi bila dia picit kuat2, x tahan lah , nak menjerit pun ada..

    ReplyDelete
  7. salam kenal..hmm i ptt try nih..mcm best lak..tp geli la..

    ReplyDelete
  8. Ia bukanlah spt di fish spa..geli dek krn ikan gigit2 di kaki tp foot reflxology ni adalah sedikit sakit jika u ada masalah di organ2 tertentu dalam badan..setiap org x sama..ada yang sakit bile picit ibu jari..itu maksudnya ada masalah pening kepala/ migrain..cubalah..for me ia lebih afdhal drp pegi ke fish spa..

    ReplyDelete
  9. memang betul apa yang dikatakan. saya baru je buat urutan kaki reflexology kat opis..kebetulan diaorg dtg buat rawatan di pejabat.cuma rm10 je. saya pun cubalah...mmg sakit tapi best. :-)

    ReplyDelete

Total Pageviews