Jalan-jalan cari makan - Ayam Penyet

7:03 PM

Hi guys...!!
ni ada lah my favorites hobby.... Makan- makan...=) This time saya akan review tentang makanan Indonesia yang mula menjadi makanan kegemaran saya .... iaitu Ayam Penyet....(ia bukan penyet sebab mati kene langgar yer..) ..ahe
di lembah klang ada 3 restaurant ayam penyet yang famous ...iaitu Waroeng Penyet the Curve, Ayam Penyet Ria di Sunway mentari dan Ayam Penyet AP di bangi &sunway mentari... Owh ketiga-tiga tempat saya telah pergi....dan semuanye sedap banget dong....!!

Kenapa namenye ayam penyet...?? saya kurang pasti...mungkin ayamnya dipenyetkan terlebih dahulu sebelum digoreng bersama rempah ratus dan ianya adalah sangat rangup...sedap hingga menjilat jari....
Selasa lepas, first time saya makan di sini..ia terletak di Sunway Mentari ..boleh nampak di tepi jalan, ke arah federal highway jika anda dari arah sunway..menu adalah sama seperti restaurant ayam penyet yang lain..tetapi harga di sini adalah lebih murah iaitu RM7 sahaja for ayam penyet
untuk makan, saya hanya order ayam penyet - ( ia beserta dengan tauhu goreng, tempe dan kankung) , nasi dan juga sup assam....sup assam adalah sangat sedap...rasanye masham dan manis...ada jagung, dan nangka muda di dalamnye....harganya cume rm3.50

ini sahaja menu saya....simple sahaja...tapi saya sangat sukakan sambalnye.....ia adalah sangat mengancam dan pedas...so sapa yang tak tahan tuh, sediakan tisu dan air yang secukupnya yer.... Selain itu ada bermacam-macam menu lagi...lele penyet, daging penyet, terung penyet, bakso, sup, gado-gado dan lain-lain lagi...

Cubelah yer....
Cheers and enjoy!!.. =)

for more info -
http://www.ayampenyet-ap.com/

http://www.waroengpenyet.com/


http://www.ayampenyetria.com/home.html









You Might Also Like

6 comments

  1. sedap tu.... penyek x ayam tu..

    Regards,
    http://bungaipengrindu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. haha....patut laaa badan naikk!!
    ok...go back to your treadmill...hahaha

    geckoman..

    ReplyDelete
  3. I pnah rasa ayam penyet ni masa pegi Kuching, sdap jgk la..hehe

    ReplyDelete
  4. COme to taste new ayam penyet in town... Restoren Ayam Penyet di Subang Jaya...

    Restoren Ayam Penyet, 13-1, Subang Business Centre, Jalan USJ 9/5Q, 47620 Subang Jaya, Selangor.
    http://www.mkstreet.com/2009/05/ayam-penyet-subang-jaya.html

    Regards,
    M.K
    http://www.mkstreet.com/

    ReplyDelete
  5. Kalau u dah coba Ayam Penyet di 3 restoran yang berbeza, u must try now di 13-1 Subang Business Centre. USJ 9/5Q Subang Jaya.

    Makanannya, lebih sedap dari ketiga-tiga restoran ini. It's the original. The owner's wife is the cook & she is an Indonesian.

    Mereka ada 2 macam sambal MERAH & HIJAU.

    ReplyDelete
  6. orait akan ai cuba ayam penyet baru yg telah direkomenkan di subang itu...tapi kalau ada org nak belanje for me to put in my food review, bagus jugak yeah...aheh...

    ReplyDelete

Total Pageviews