Jalan-jalan cari makan =Melaka Bandar Maju

9:44 AM

Disebabkan kebosanan + mau berubah mood, last weekend me n hubby decide utk balik kampung di alor gajah melaka...rehat hujung minggu....huhuh...so alang2 balik ke Melaka, teringin jugak untuk pergi Jalan-Jalan Cari Makan di negeri Melaka Maju 2020..so my best friend -farah ikut sama , yang lain2 semua ada komitmen lain....huhuh



Sebelum pegi, seperti biasa I akan google dulu tgk apa bende yang menarik kat sana...baca2 blog orang lain seupaya pegi sana nanti senang tau tempat nak pegi.....mcm zoo negeri, taman mini malaysia, taman buaya di melaka tu dah biasa....so x mo pegi...nak cari bende yang baru dan lain skit.....

so first tempat yang kitorang sampai ialah

Taman Botanikal Melaka
Ia terletak bertentangan jalan dengan Taman Mini Malaysia...Hanyalah taman seperti hutan belantara dimana byk species2 pokok terdapat di sini...pokok2 dilabelkan supaya kita mengetahui apakah jenis pokok-pokot tersebut.....huhuh...Saya kurang berminat untuk belajar mengenai pokok kerana semua pokok dirasakan sama sahaje...huhuh.....kecuali pokok buah-buhan ....yang menjadi daya tarikan di sini hanya kerana bende alah ini:

motor 4 tayar...Buggy...


ini namanya buggy ....seperti scooter 4 roda....tidak mempuyai brek...if nak berhenti secara mengejut, hanya lepaskan minyak..pasti akan terbabas juga...huhu...2 x eksiden dgn farah...kelajuan hanya 5km/j...

mari merempit...vroom..vroom...

pandang..kiri kanan sebelum melintas..



di sini ada buggy 1 seater-RM10 , 2 seater- Rm18 , 4 seater-Rm35 ( sesuai jika mempunya anak kecil)....but nak thrilll, kene sendiri bawak pusing keliling taman botanikal- selama setengah jam....berpeluh jugakla sbb panas....ada jugak basikal elektrik, atau anda boleh jogging di sini...masuk adalah percuma!!!


Didalam taman ni ada titi gantung but ditutup sementara waktu dan ada taman buku...disebabkan dtg utk berehat, so x singgah pun tempat buku itu...aheh....

peace!...lepas eksiden

kesimpulannya- hutan ini perlu diperindahkan lagi....byk pokok2 yang x dijaga, jalan byk bumper daun2 berselerak ,huhuh...nak bernhenti tangkap gambar pun takde tempat yang menarik...monyet2 berkeliaran.....yang menarik hanyalah buggy shj...



Dataran Pahlawan

kat sini ada menara taming sari ...seperti Solero Shot di genting...boleh tgk satu melaka...but tidak mencabar sangat kerana pergerakan yang perlahan dan berpusing..huhu..boleh tengok satu negeri Melaka ....


Area kota A famosa, ada byk muzium2 bersejarah, muzium senibina, muzium umno dan macam2 lagi.....hanya bergambar di luar kerana tidak berminat utk belajar2 buat masa sekarang...huhu

sila jangan muntah hijau.....


Cuaca sangat panas...so kitorang decide beli topi....topi2 sangat anggun seperti topi Sommerset Bay...hanya RM10 sahaja...cantikkan...huhu....






Jalan2 di sini sambil mengambil gambar seperti pelancong....banyak mercu2 tanda yang menarik seperti kincir air, bangunan merah, menara jam....byk pelancong di sini dan jugak byk photographer2 sedang mengambil gambar....Melaka mmg tmpt yang bersih, cantik dan bersejarah...kat sini ada zon tidak boleh merokok...sgt suka...hope kl boleh ikut jejak langkah negeri melaka....naik river cruise sgt menarik...air bersih dan tiada sampah sarap....owh alangkah baiknya jika Sungai Klang berubah sepert itu...huhuh....boleh dijadikan pengangkutan air...x perlu lagi nak bersesak-sesak naik lrt atau bus ...

see...airnya yang kehijauan...

Pegila melawat melaka....destinasa budget anda yang sebenarnya sangat menarik utk dilawati..huhuhu..Owh terlupa cite pasal makanan...sini makanan mmg best..jangan lupa cari cendol baba jonker 88...mmg sangat superb+sedap!!.


tips : walaupun berada di negara sendiri, berlagakla seperti orang asing yang tidak tahu apa2 dan ingin meng"explore" apa yang menarik tempat2 yang anda lawati..anda pasti teruja..!!okey...
ENJOY!!

You Might Also Like

2 comments

  1. Ala fairus, ruginye dapat join korang haritu. There will be next time kan?

    ReplyDelete
  2. NAMA FAIRUS JUGAK KE..? :)

    NANTI DATANGLAH LAGI KE MELAKA.. :)

    ReplyDelete

Total Pageviews