pengalaman bersalin part 1

11:06 AM


Giving birth is truly my great experienced in my entire life.nak cite memang panjang but i should record here so one day nanti my son alfatih akan baca dan tahu macam mana keadaan semasa dia dilahirkan.

my edd date supposed on 16th september 2011 (hari Malaysia) ..ni based on first scan n given by doctor...but from my calculation should be earlier than that...for my first baby kami merancang utk dilahirkan di  my hometown..as my mom adalah seorang staff nurse yang telah berkhidmat selama 35 tahun dah dah pencen pun last october, so dia nak sambut cucunya sendiri..rasanya dekat beribu dah org yg dia sambut...masa i admitted, ada sorg patient kenal mak  n diorang ckap mak dah tolong beranak semua anak dia 3 org...=) ....so i should not be worry.....=)


masa ni dah 39 weeks..mcm ikan buntal

so berehat2 la i dekat rumah daripada hari raya sambil membina badan ...last weight = 75kg...sgt berat nak bawak badan masa ni....my husband pulang ke kl semula utk bekerja....me, hanya berehat -rehat shj di rumah n prepare apa yg patut...masa ni my sister yg tolong uruskan perfumeberry buat sementara waktu ...

anyway, xda tanda2 lansung utk beranak masa tarikh tu...doctor ckap akan ada 3 tanda utk bersalin iaitu :- turun darah, turun air atau contraction...so doctor bagi new date dlm tempoh 7 hari iaitu sampai 23 september, if xda jugak kene induce...orang cakap normal anak first susah skit nak keluar tambah2 lelaki n anak perempuan selalu keluar awal skit drp tarikh..huhuh...mostly semua staff nurse n sister dekat sini semua kenal i...yerla dari kecik2 dtg tmpt keja mak.....aheh...masa scan berat baby dah 3.3kg....patutla mommynya dangat montel....masa ni hati berdebar-debar sangat ..tiap2 hari menaakutkan diri sendiri dengan membaca pengalaman2 orang lain di internet...mcm2 cite yang buat i lagi x sabar -sabar menunggu bilanya anak ini mau keluar.

 21 September, pukul 5 pagi terbangun sbb rasa cam seluar basah....darah dah turun...owh harini ker tarikhnya...insyallah im ready....mommy dah x sabar nak jumpa alfatih....bangun mandi n get ready....tapi malas nak pegi hospital lagi sbb xda rasa sakit lagi...so just readykan bag baby n my bag n barang2 nak ke hospital....yeah today is the day....so rileks2 kat rumah sampai lepas zuhur pegi hospital dgn mak...contraction baru rasa skit2 but i still rasa ni braxton hicks contraction sebab rasanya x kuat and boleh tahan lagi....perut akan mengeras selama beberapa saat dan okey semula...dah smpai hospital, buat CTG and check kontraksi ada skit je...bacaan CTG okey n it shows my son aktif di dalam perut...then,my mom sendiri buat VE n check still x bukak lagi...huhuh.....so kene warded...sgt malu okeh at first masa buat VE....yerla mak kite tgk kita punya masa kecik2 jer....n now dah besar pun...for sure rupanya pun akan berlainan.huhu..then doctor dtg buat ve still close lagi...

so rehat2la di hospital...then,after maghrib dah start rasa sakit....sakit sangat...but dtg kontraksi sekejap kejap ..x konsisten lagi....sakit x tau nak ckap mcmane..x dpt digambarkan..and then buat VE dah bukak 1cm...walaupun sakit rasa bersyukur sbb dah sampai tarikhnya...mommy just kena bertahan sakitnya...masa ni baru minum air selusuh n akar fatimah...orang ckap if 1 cm, amik masa lagi....sakit sgt and mak dtg teman....my husband esok baru nak balik dari kl...so dia xde di sini....tgh malam check lagi n still 1cm shj lagi....nurse suruh rehat secukupnya mlm tu sbb mungkin lambat lagi....masa ni nak tido pun susah...mmg banyak berzikir dan berdoa spy everything will be ok...baby mungkin nak tunggu daddy sampai baru nak keluar kot..... to be continue...


terms
VE-vaginal  examination utk check bukaan rahim

CTG -  cardiotocograph - digunakan untuk monitor baby heartbeat
-
braxton hicks contraction- bukan contraction sebenar...but perut menjadi keras untuk beberapa minit.Ia adalah petanda uterus melatih serat2 otot..ia berlaku pada peringkat akhir kehamilan..


You Might Also Like

0 comments

Total Pageviews