Facebook Fanpage vs Personal Profile yang mana satu lebih bagus?

9:04 AM



Trend berniaga online naik mendadak disebabkan adanya Facebook dalam 2/3 tahun kebelakangan ini.
Even diri saya sendiri start berniaga gunakan Facebook sebagai salah satu platform selain daripada website, forum dan lain -lain..aplikasi Facebook sangat mudah .Ramai orang start buat biz, dengan adanya Facebook.

Pada peringkat permulaan ramai yang gunakan FACEBOOK PROFILE utk menjual produk atau perkhidmatan masing2 utk jual kepada kawan2 terdekat dalam facebook...but ia kurang efektif dan kita sendiri pun kurang senang jika banyak sangat gambar2 yang ditag dalam profile kita..dulu ada jugak orang tag saya ikan masin, belacan pun ada..huhuhu...so potential customer akan rasa kurang senang kerana terpaksa removekan gambar2 yg tidak dikehendaki di dalam facebook beliau...

Kalau 10 orang tag gambar sehari, tak ker profile kita dah jadi macam tempat menjual.....aheh...marah tol if jadi macam ni..but saya juga tidak nafikan ada orang yang berjaya menjual barang2 hanya melalui Facebook profilenya sahaja....

Jika anda tidal mahu mix your personal interactions with your business interactions on FaceBook, then a FaceBook Fan Page may be just what you need. yes....ia sangat mudah..  Fan Page ni  hanya dikhaskan untuk online business and it will keep your interactions geared towards your business contacts.  Sangat mudah sahaja utk setup fan page ....jika x tahu anda boleh belajar sahaja daripa En Google dan En youtube....kene rajin skit....yang menjadi masalah utama sebenarnya adalah untuk MAINTAIN fan page itu betul tak..?? 

Mungkin kita akan rasa kurang bersemangat ,jika orang yang LIKES fan page tu macam static sahaja..angka tidak bergerak-gerak....dah seminggu tapi fan masih bawah 50 orang...sebenarnya anda mungkin tidak mengetahui cara yang EFEKTIF menggunakan fanpage ini...insyallah jika ada kelapangan saya akan share bagaimana yer...jangan give up....teruskan usaha dengan mencari ilmu .....saya tidak la otai sbb ada yang lebih bagus dapat fan 100k customer.....but saya akan berusaha utk capai angka tersebut suatu hari nanti....

Kenapa saya tekankan perlu ramai orang yg LIKES fanpage kita..kerana mungkin dlm 30-40%  akan bertukar menjadi our customers..so nak tak nak kene berusaha tingkatkan bilangannya....

Kita kene bergerak dengan aliran zaman yang sangat pantas ini....now pulak dah ada TIMELINE dekat fanpage ni....at first rasa macam best but ada jugak keburukannya ...but we can't control it...nak tak nak , kena cari ILMU supaya tidak ketinggalan.

KELEBIHAN  berniaga melalui fanpage berbanding profile
- tiada had bilangan...profile had hanya 5000 org sahaja
-Banyak customization boleh dibuat. Anda boleh menambah image, deskripsi dan tampil menarik melalui aplikasi FB.

-Bersifat viral.  Jika seseorang ‘Like’ page anda, akan muncul di news feed friend nya...
-Perbezaan interface. Anda tentu tahu profile biasa bagaimana rupanya bukan? Ianya berbeza berbanding Fanpage. Fanpage lebih cantik susunannya
-Boleh marketkan melalui fb ads
Di malaysia , lebih daripada separuh penduduk mempunyai Facebook...dan ramai yang habiskan masa menghadap Facebook...saya percaya, bila bukak laptop/pc,  bende pertama  nak tengok adalah Facebook....so kita jadikan ia sebagai Soft selling platform utk buat biz kita...insyallah semua orang boleh berjaya.... Marilah kita semua majukan diri kita =)


You Might Also Like

0 comments

Total Pageviews