8 tips bagaimana nak tingkatkan LIKES/engagement pada fanpage

3:17 PM

Setelah membuat experiment dengan fanpage sendiri melalu pembacaan daripada beberapa sumber seperti  mari smith, wchingya dan beberapa org fb expert, so saya rasa ingin share sedikit sebanyak bagaimana nak tingkatkan fanpage LIKES dan engagement pada fanpage... sekarang ni fanpage/facebook antara platform utama utk kita buat marketing kerana ia lebih mudah utk REACH people sehingga beribu- ribu org dalam satu masa dengan budget yang lebih murah...semua kajian kes adalah drp fanpage perfumeberry  saya sendiri

if traffic tinggi- so possibility sales pun akan tinggi..

1) facebook ads
facebook ads adalah  pengiklanan yang ditawarkan oleh facebook yang boleh dilihat di sebelah kanan page.

kenapa fb ads?
- kos pengiklanan yang agak rendah...kita boleh setkan kos serendah usd0.01 utk setiap klik di facebook
- boleh set target market berdasarkan tempat tinggal, minat, gender, dan boleh pilih prospek berdasarkan kesesuaian product
-cepat dijalankan....arini buat iklan dan setelah diapprove oleh pihak facebook dlm masa sejam dua dah boleh buat SALES...
- pemasaran viral....bila kita likes/comment, kawan2 yang ada connection akan turut sama mengetahui mengenai facebook anda
- ramai orang suka bershopping dekat facebook


ni adalah flow bagaimana fb ads memainkan peranan



utk anda menjadi lebih mahir, boleh la beli ebook ini  ...tekan link pada banner
banyak jugak servis yg ditawarkan utk buat fb ads nk dapatkan likes utk fanpage ...for me as starting, buat fb ads ni, anda buat ads ni utk tarik at least 1000 orang pertama utk likes ....then bolehla buat promoted ads dan sebagainya....

2) dont do hard selling 
jangan terlalu byk buat hard selling...jangan terlalu banyak post dalam sesuatu masa....
nanti penuh post kita dekat news feed orang lain. 
if orang tersebut , x suka surely dia akan UNLIKE kita punye page

kalau boleh , buat post berbentuk santai lebih kepada sharing....sharing anything about your product, apa bagusnya product ni kepada org ramai....your personal view/testimonial /tanya pendapat customer dan sebagainya ...sebabnya kita lebih suka membaca kepada cerita...drp tulis ayat2 poyo  yang sama shj.contoh : banyak yg jual baju2 korea,just upload byk2 gambar dan description...fyi, ia teknik yg x berkesan sbbnya ramai orang lain jual baju yang sama juga ..be creative yeah....

ni contoh antara post di fanpage saya yang reach yang tertinggi...



3) Buat post dan masukkan Visual drp buat post berbentuk ayat sahaja ( xde gambar)

post yang ada gambar lebih menarik perhatian.
boleh tgk bandingan di bawah ni
so bila nak post tu, even post yang biasa2 cuba masukkan gambar juga ( gambar sendiri lebih bagus) atau boleh cari di google..boleh lihat contoh post di bawah





4) Membuat post pada waktu/hari  tertentu
setelah buat kajian di page insight di fanpage perfumeberry ada waktu tertentu yang kita boleh mendapat lebih byk likes...
waktu terbaik 
  • waktu pagi 8-10 pagi- selalunya sebelum orang buat keje di office mesti dia nk tgk facebook dahulu
  • pukul 5-6 ptg
  • mlm pukul 10-12 pm

depends pada masing2...cuba anda check page insight masing2 dan buat analisis skit..

utk fanpage saya, hari selasa dan khamis paling tinggi engagement pada facebook.kita boleh buat analisis di edgerank

actually kita boleh schedulekan post tarikh dan masa yg kita nak...but dont over do it sbb some of post yg schedule tidak keluar pada news feed....rugi =)




5) Untuk masukkan call to action dalam setiap post

actually kita kene direct to the point, x salah utk kita minta  fans untuk likes or share or click pada link tertentu
pada post di bawah , saya masukkan link website saya...=) so seramai 72 org yg likes but kawan2 mereka juga boleh lihat website saya juga( viral) =)





ni saya minta utk click order pada link diberi..alhamdullilah sales utk perfume  ni agak tinggi sampai habis stock 


6) Menjadi source of information dalam biz anda
Beri /share tips supaya your fans always refer back.


7) Buat giveaways/contest /kuiz dan sebagainya
Sebagai menghargai your fans,  berilah hadiah free to your fans yg sentiasa alert dgn fanpage anda.....
dan buatla kuiz ke to make more funs .. =)
giveaways

quiz



8) Sentiasa belajar ..To never stop learning from others
Rasanya tak salah utk kita tgk pages lain ( competitor) and learn on how they engage their fans...observe apa yang ok dan yang x okey utk kita follow tetapi adalah menjadi kesalahan jika kita ambil gambar dan tiru ayat bulat2....huhuh...be original n creative yer


Ni antara 8 tips yang saya sharekan terlebih dahulu...nanti ada masa kita buat part II pula...always remember that  practice makes perfect...dont feel bad if any post didnt get any response...Sentiasa dalam keadaan belajar dan monitor performance...

sila bantu saya utk likes/share jika post in membantu anda sedikit sebanyak yer..tq
-sharing is caring-
iza/ffa


You Might Also Like

2 comments

Total Pageviews