Work from Home, make money online..

11:52 AM


Tidak dinafikan, sejak setahun dua kebelakangan ini, perniagaan internet telah tumbuh seperti cendawan selepas hujan..Ramai yang berjaya dan ada jugak hanya separuh jalan .ada yang guna website, blog, fb, jual melalui mudah.my, ebay, lelong, forum2 dan macam-macam lagi…ebenarnya semua medium itu perlu digunakan jika ada menggunakan internet sbg perantara utk jualan.


Saya telah menghasilkan Perfumeberry since Aug 2009..so dah hampir setahun setengah…pada mulanya agak tergagap-gagap jugak di tgh jalan kerana kurang nya ILMU…..but first month, sales cecah jugak ribu2 , even profit nya tidak besar sgt…=) so ia menaikkan semgat saya utk buat sales dgn lebih besar lagi….saya beli buk2 berkenaan perniaagan internet ,attend seminar drp IK, dan lebih banyak membaca blog2 mengenai perniagaan online spt- wangcyber.com , noorizamshah, IK, dan google anything yang berkaitan….so alhamdulliah sekarang saya hanya duduk di rumah…tgk internet jer smbil layan cite2 di tv spt WHI, Top chef, movie2 dan tiap2 hari boleh sediakan dinner utk mr hubby …best x?huhhu…



First sales saya dapat dgn membuat jualan do forum lowyat.net dan mudah.my sbb dekat sini dah ada traffic….kene rajin update…mudah.my 1st ranking n lowyat .net top 10 - website yang dilawati oleh rakyat Malaysia….so gunakan traffic yang ada utk buat jualan n secara tak lansung tarik customer ke website/blog anda… =)..okey

Sejak adanya facebook, ramai yang menggunakkan nya sebagai perantara untuk menjual barang…but it’s kinda annoying if suka tag2 orang tak tentu pasal…..kurang professional + tak long term..huhuh..i don’t think it is the best medium utk menjual brangan anda….facebook hanya lah tmpt utk kita buat PR dgn customer dan updatekan activity/ produk terkini….so develop la website /blog sbb if org nak cari barang/servis- dia takkan cari thru fb, mesti pegi google /yahoo search /bing utk cari info tentang barang berkenaan

From my experiences yang tak seberapa ni, ada 5 penting jika anda terfikir untuk memulakan perniagaan online ni:

1) Produk

Produk kene unik dan ada demand..

Contoh macam tudung…..ramai gila orang jual….even boleh dapatkan kat Jalan Tar…but disebabkan permintaan yang tinggi, still boleh laku jika tudung tu cantik dan ada valuenya….adik saya yg belajar Master dekat Melaka pun jual tudung -desirescarf.blogspot.com..every week habis mcm goreng pisang….. kene fikir, orang2 yang duduk jauh di pendalaman yang susah utk ke bandar diorang pun nak up –to- date jugak… so letak la gambar cantik2….baru orang teruja nak beli…..if jual tudung suh nenek atau budak kecik jadi model, mmg tak kena sgt la…if byk persaingan – jual tudung , so kene fikirkan something to increase the value of the products….

So to check either produk yangingin dijual tu ada demand or tak..boleh check di sini…

https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

Kat sini , google akan record bulan sebelum nya berapa orang yang search produk tersebut…=)

If 100k , yang google maksudnya ramai orang cari instead sebluan ada 50 orang jer…walaupun produk itu terlalu unik but demand xda …so jgn jual!



2) Promosi

Sangat – sangat penting….dah develop website/blog cantik2 but x promotekan macam mana nak tarik orang datang tgk….macam kedai la….if xde promosi, orang tak tahu kedai di mana, jual apa dan sebagai nya… contoh if 1000 orang yang lawat, at least 30-40% yang akan beli….so kene increase kan orng utk jenguk kedai online kita tu….if rajin seminggu sekali buat analisis skit….boleh guna google analytic utk analyzed trafik banyak datang dari mana …



Byk cara utk promosi:

1) Aktif dlm forum…so boleh tinggalkan link website/blog … forum2 yang popular cari.com.my, lowyat.net, carigold.com, wanitamelayu.com, wanitaniaga.com, cyberwang.com, pj.net dll….

2) Buat banner cantik2 dan letak la dekat shopping directory/blog / yang popular..byr skit jer..,,berbaloi-baloit..…jgn buat banner yang ada blink2 bintang tu…nmpak silau..huhu

3) Offline : buat flyers , brochure, biz kad dll lagi…. Letak dekat apartment2 yang student tinggal….seriously mmg senang nak jual… =)

4) Belajar la pasal SEO ( search engine optimization)….ni paling berkesan ….if u google miniature perfume or any nama2 perfume……Perfumeberry berada di frst page ….kadang2 ranking num1/2/3…huhuh…..nanti saya akan ajar kemudian… =0

Ada byk cara lagi…ni antaranya…nak tau boleh belie book ik 101 cara promosi laman weg http://www.rahsiainternet.com/carapromosi/index.html


3) Website/Blog

Jangan berserabut, layout yang simple..no blink2…dan paling penting jangan ada MUSIC!! Kurangkan bende yang tak penting supaya cepat loading….



4) Ilmu

Ilmu kena cari..rajin membaca….teknologi cepat berkembang…sometimes boleh belajar dgn budak yang muda lagi dari kita…my lil sister baru form 3, but sgt terror utk teknik edit2 gambar ni…so belajar dgn sesiapa shj… g seminar directly boleh dpt ilmu dgn org yang berjaya…lebih mudah….



5) Interaksi dengan pelanggan

Disebabkan kita berada di alam maya, interaksi sgt penting…Customer is always right even masalah ada jugak berlaku….so kene cepat bg response email, sms ( smtimes x terjawab sb inbox full…huuhu)..selalu ucapkan terima kasih …kene bina kepercayaan pelanggan…kene salalu fikir, kalau boleh kita nak repeat customer…baru sales akan maintain…



Okay ity sahaja ilme yg x seberapa ini…..jom share sama2 …..

You Might Also Like

3 comments

  1. teramat teringin work from home... make money online... thanks

    ReplyDelete
  2. ok, so saye da ade produk...supplier pun da ade, pas2 supplier buat hal xbg brg..sib baik xbyr lagi...cemane nk cari supplier yer?...da blogwalking blog2 lain n website bandingkan harga tp agk mhl drpd supplier yg lame..kat mane lagi yer nk cr supplier?

    ReplyDelete

Total Pageviews